Министерството на земеделието трябва да бъде основен фокус в работата на

...
Министерството на земеделието трябва да бъде основен фокус в работата на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ще изгоним политическите инвеститори в земеделието

Министерството на земеделието би трябвало да бъде главен фокус в работата на новата антикорупционна комисия поради множеството сигнали за нарушавания на всички равнища. Трябва да отрежем " политическите вложители " в бранша.

Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков по време на договарянията по тематика " Земеделие " с останалите сътрудници в предстоящ кабинет на първата политическа мощ - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Дискусията към момента продължава, само че всички са на мнение, че би трябвало да се промени моделът на субсидиране в земеделието. И четирите партии се оповестиха за слагане на предел на дотациите , тъй че парите за подкрепяне да не се концентрират в 80% едри стопани, главно от зърнопроизводството. Според Демократична България този предел за директните заплащания може да бъде 60 000-100 000 евро, сходно на Германия и Холандия. Това ще освободи запас за зеленчукопроизводство, зарзаватчийство, лозарство, пчеларство, отглеждане на маслодайни култури и животновъди. Предстои да се прецизира в работна група какъв брой да бъде таванът на земеделските дотации. " Субсидиите би трябвало да са допълващ приход, а не главен ", е мнението на Има Такъв Народ, съгласно които създаването на междинна класа аграрни производители ще върне доста хора в обезлюдените региони. Освен това по този начин ще се забави и процесът на централизация на земя.

От Българска социалистическа партия оферират да се сътвори Гаранционен фонд за стопаните, които не могат да получат банкови гаранции, с цел да сключат контракти за подкрепяне. 

Създаването на събирателни пазари , на които земеделците да доставят продукцията си и оттова огромните търговски вериги да я изкупуват, е предлагането на " Продължаваме промяната ", с което ще се подкрепи локалното произвеждане. Според Политическа партия в страната би трябвало да има най-малко 6 такива борси, на които да се предлага и вносът на зеленчуци и плодове, а ветеринарният надзор от границата да се изнесе на тези събирателни пазари. От Демократична България обаче упорстват особено за дребните фамилни производства и за биопродуктите да се развият фермерските пазари, на които е значимо производителят да излезе с лицето си.

Отново за уедряване на количества за по-лесно излизане на пазари участниците в договарянията се сплотиха към държавна поддръжка за по-тясна връзка на фамилните млечни ферми с държавната компания " ЕлБи Булгарикум ", която има вариантите за закваски на българското кисело мляко. Идеята е мандрите да сертифицират производството.

За да се прекъсне порочната процедура с източване на дотации с виртуални животни, Има Такъв Народ предлага помощта да бъде обвързана със здравния статус на животните, заверен от ветеринарен доктор, а не както е сега единствено с брой ваксинирани животни.

Агенцията по горите да излезе от контрола на МЗХГ и да стане независима държавна организация към Министерски съвет и под шапката на бъдещия вицепремиер по климата, е друго предложение на Политическа партия. То бе стартирано и от останалите политически сили, само че остана за в допълнение разискване. Всички се оповестиха към нуждата от инвентаризация на горите в страната и изясняване на запасите.

По-нисък Данък добавена стойност за първично земеделско произвеждане и за съществени храни, както и въвеждане на назад начисляване на Данък добавена стойност и за други селскостопански артикули, наред със зърнопроизводството, ще бъдат прегледани в събота, когато ще заседава работната група по финанси.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР